In de media

Tien geboden voor duurzame festivals - artikel De Morgen juni 2017

Lees het hele artikel hier

Uittreksel uit het artikel:

  1. Gij zult spaarzaam omgaan met energie

Grote evenementen zijn energievreters, maar duurzame energie is een dure grap

Tegen 2020 moet ongeveer 20 procent van België op groene energie draaien. Grote evenementen zijn energievreters. Ze voelen de druk dus toenemen, maar hoe kunnen ze verbeteren? De toekomst oogt groen(er), maar duurzame energie is een dure grap. Er zijn generatoren die geen CO₂ uitstoten (zie Paradise City) of op biodiesel draaien, en ook zonne-energie biedt een innovatieve, milieuvriendelijke uitweg. Festivals kunnen daarnaast, net als Dranouter en Sfinks, energie aftappen van een lokale elektriciteitskast en zo de vervuiling in zekere mate beperken.

Ook ledverlichting is een dure investering die loont, net als lampen met bewegingssensoren die enkel werken wanneer het nodig is. Een andere optie is om inventief om te springen met energie. De Gitannekesfoor in Herselt composteert ter plekke zijn composttoiletten om warm water te verkrijgen, nodig om de herbruikbare bekers af te wassen. Op Ieperfest gebruiken ze dan weer ecologische pelletkachels om warm water voor de douches te genereren.

In de Gazet

media02

Herselt City, a rustique introduction:

In 2011 was the 4th edition:

media03

De organisatoren zijn volop bezig met de voorbereiding van het feest.

* Auteur: LEO BROUWERS - HERSELT

Dit weekend vindt de zesde editie plaats van Gitannekesfoor. Door de regen van de afgelopen weken moeten de organisatoren uitwijken naar een andere, drogere, locatie. Het hele evenement draait rond het thema gipsy of zigeuner. De meeste groepen die komen optreden, brengen gipsyjazz of gipsyswing. Ook de nevenactiviteiten staan in het teken van de zigeunersfeer. Het kindvriendelijke feestje slaagt er steeds in om een breed publiek naar de Bergomse bossen te lokken.

 

Vergunningen

Dit jaar moeten de organisatoren noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie. ‘Door de overvloedige regen van de afgelopen maanden moeten we onze vaste locatie aan de Groenheuvelstraat in Bergom verlaten’, vertelt Herwig Dams. ‘Half augustus wilden we met de opbouw starten maar er was niet veel groen meer te bespeuren. In spoedoverleg is er toen besloten op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Die hebben we dezelfde avond nog gevonden. Maar dan moesten natuurlijk alle bevoegde diensten nog op de hoogte gebracht worden en die moesten dan ook nog hun toestemming geven. Na twee spannende dagen van overleg kunnen we uitwijken naar de Witputstraat in Blauberg.’

 

Gitannekesfoor wil vooral een laagdrempelig nazomerfestival zijn voor jong en oud. De nadruk ligt op animatie en circus. Een focus op een headliner is er niet echt, eerder een focus op een sfeervol feest. Gitannekesfoor vindt plaats op 5, 6 en 7 september. Het volledige programma vind je op www.gitannekesfoor.be. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het festival gratis. Dagtickets kosten 10 euro voor vrijdag en 15 euro voor zaterdag en zondag.

Gitannekesfoor in Pasar Magazine september 2016

De Zichtbar van d'Oranje Giraffen Diest ism Gitannekesfoor!

media 01

Working together with the orange girafs:

media05

Slecht weer speelt organisatoren parten

media04

Gitannekesfoor moet verhuizen

* woensdag 03 september 2014, 03u00