Ten afval!

De foor doet er veel aan om zijn veelbespreken voetafdruk te verkleinen.

De boufbazaar gebruikt enkel biologisch afbreekbaar eetgerei! Op dit moment worden zelfs ingredienten voor de vegetarische burgers die al op het festivalmenu staan gekweekt op de wei... bemest met compost van de voorgaande jaren want...

Van al dat eten en drinken moeten festivalgangers naar het kleinste kamertje. En tijdens het driedaagse festival dreigen de emmers meermaals over te lopen. Maar voor de spreekwoordelijke druppel de kans krijgt, komen de ‘pleeboys’ ter plaatse om de ecologische toiletten te verversen. Geen chemische toiletten of overmatig watergebruik maar emmers onder de comfortabele wc-bril... Je plasje of je kakje dek je af met houtsnippers en als de emmer bijna vol is, wordt dit op de composthoop gekieperd door onze superhelden.

De warmte die de composthoop genereert zorgt zelfs voor heerlijk warm water voor de douches...

GroeneVent!!!

Met de GroeneVent Awards wil de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de duurzaamste evenementen van Vlaanderen een hart onder de riem steken. Danny Wille, algemeen directeur van  OVAM: “De roep om een groter milieubewustzijn op evenementen, festivals en campingterreinen klinkt ondertussen even luid als de muziek op de podia. Tientallen evenementen toonden in 2016 opnieuw aan dat er ook iets aan gedaan wordt. Deze evenementen krijgen onze steun en verdienen het gehoord te worden”.

Sinds 20 oktober 2016 is de foor trotse eigenaar van de GroeneVent!

“De Gitannekesfoor uit Herselt is een opmerkelijke nieuwkomer in de wedstrijd. Het is een nazomer evenement met aandacht voor podiumkunsten, circus, acrobatie, … Minstens even opmerkelijk zijn hun milieumaatregelen: etensresten en 'afvoer' uit de composttoiletten worden ter plekke gecomposteerd en leveren warmte aan het water, nodig om de herbruikbare bekers af te wassen! Een steltenloper is hier niet enkel een circusartiest maar hij pikt tevens het zwerfvuil op en zorgt zo voor sensibilisering. De jury was zo gecharmeerd dat deze nieuwkomer ook meteen met de GroeneVent Award mag prijken.”