De Gitannekesfoor vzw is een boeiende verzameling materialen, vaardigheden en individuen. Waar deze drie elementen samenkomen ontstaan mooie projecten. Hieronder een overzicht van enkele van onze initiatieven.

Trekstaal

Trekstaal is onze variant van een vaste locatie. Mobiel edoch honkvast. Opgebouwd uit tweedehands containers en hoofdzakelijk gerecupereerde materialen. Een plaats van aantrekken, verbinden, ont-moeten, rek, trek, stal en staal. Een unieke setting voor optredens, workshops, feestjes, expo’s en vergaderingen. Een creatieve hub voor initiatieven, mensen en verenigingen die willen werken aan een mooiere, betere wereld. 

Ons Café Gitan vindt vanaf eind maart 2022 tweewekelijks plaats op vrijdag. Na je werkdag ben je welkom voor een hapje, een hoop gezelligheid, lekkere drankjes en goede muziek. Voor de juiste data kan je een kijkje nemen op onze Agenda.

Op regelmatige basis kan je er ook muzikale, culinaire en culturele ontdekkingen doen. Check de agenda voor meer info.

Indien je hier graag ook iets organiseert kan je een mailtje sturen naar info@gitannekesfoor.be.

Gitannekesfoor

Een bedankfeestje liep uit de hand…

De energieke vrijwilligers van de Kerstkroeg in Herselt werden in de zomer van 2008 met een ‘Gipsy-party’ bedankt voor hun inzet. Dit bedankfeestje was de aanzet voor de 1ste editie van de Gitannekesfoor in 2009. Sindsdien is het een jaarlijks feest in Blauberg, Herselt. Het is een circus- en muziekfestival voor jong, oud, en alles daar tussen. De focus ligt op gezelligheid en sfeer. Met respect voor mensen, materialen en de natuur creëren we een wereld waar alles anders is. Geen multimedia gedoe, geen schreeuwerige reclames, wel feeërieke ambiance, wel vrijheid om te ‘zijn’ en (zot) te ‘doen’. Een uniek belevingsfestival. Zij die er geweest zijn zullen het beamen.

Het Gitannekesfoor festival biedt een sociale, maatschappelijke en emotionele meerwaarde voor alle bezoekers en vrijwillige medewerkers. Dit vertaalt zich in de inzet van meer dan vijfhonderd vrijwilligers voor de bouw, running en afbraak van het festival, alsook de samenwerking met tal van organisaties, verenigingen en initiatieven.

Het festival vindt traditioneel plaats tijdens het eerste weekend van september en trekt een 8000-tal bezoekers.

Het Ei

Het ei is een creatief en sociaal geïnspireerd kunstwerk en ontmoetingsplaats. De ultieme plaats om ideeën uit te broeden en zelf een ei te leggen. Met de hulp van meerdere partners werd het ei gemaakt met de bedoeling om dialoog op gang te brengen. Het ei wil zelf een bindmiddel zijn tussen de verschillende lagen van onze samenleving. Ze wil mensen en organisaties, en burgers en bestuur dichter bij elkaar brengen. Het ei wil een nestplaats zijn voor creatieve en regeneratieve ideeën.

Coté Bizar

Op vraag van Pukkelpop kwamen wij in 2022 mee sfeer maken op de wei. We kregen een aparte hoek waar we ons eigen ding mochten doen.Trekstaal werd verhuisd, ons animatieteam leefde zich volledig uit met onder andere porselein en dildo’s, circus acts werden geregeld, kermisattractie gecontacteerd, dj’s, clowns, tappers, hotdog stand, … En zo creëerden wij op de wei in Hasselt ons eigen festival-in-het-festival.

Een zotte, heerlijke en feestelijke driedaagse die ons toch wel hard deed dromen van een nieuwe editie van de enige echte Gitannekesfoor.